Gyógynövény terápia

A Hagyományos Kínai Orvoslás nyugaton gyakorlatilag egyet jelent az akupunktúrával és akupresszúrával. Azonban ez a kialakult kép egyáltalán nem fedi a valóságot. A Kínai Orvoslás terápiás eszközei közül az egyik, nagyon fontos elem a farmakológia, azaz a gyógynövények és az ezekből készült receptek alkalmazásának tudománya.

A Kínai Orvoslás receptjei teljes mértékben a természetben fellelhető növényi, ásványi és ritkán állati eredetű alapanyagokból állnak. Semmiféle mesterséges, kémiai úton előállított anyagot nem tartalmaznak. A receptek, gyógynövény készítmények forrázatok (levesek), tinktúrák, garnulátumok, golyócskák, krémek formájában készíthetőek és érhetőek el.

A Kínai Gyógyászatban használatos gyógyszerek hatásmechanizmusa természetesen a Kínai Orvoslás alapelméletein nyugszik. Fontos tehát tudnunk, hogy a Kínai Gyógynövények nem attól azok, hogy Kínában teremnek. Nagy részük azonosítható hazánkban is megtermő növényekkel. Kínai Gyógynövénnyé a felhasználásuk módszere, filozófiája révén válnak.

A korabeli kínai analógiás gondolkodásnak megfelelően a  gyógyszerkeverékek összetételét a császári udvari berendezkedéséhez hasonlították.
Ennek alapján minden gyógykészítmény tartalmaz egy ún. "Uralkodót", azaz a legfontosabb vezető összetevőt, ezen kívül tartalmaz "Minisztereket", "Segédeket", "Követeket", melyek feladata sokrétű. (egymás hatásának erősítése, az adalék anyagok harmonizálása, egyes hatásainak kiküszöbölése vagy megváltoztatása, illetve a célzott Szervbe vagy Csatornába történő bejutás elősegítése)

A farmakológia szélesebb értelmezésben kitejed a táplálkozástudományra is. Hagyományosan egyes betegségek kezelésekor a Kínai Gyógyászat komplex terápiát alkalmaz, azaz az akupunktúra, manuálterápia mellett gyógykészítményt is javasol, illetve előír bizonyos célzott módosításokat az étkezés, táplálkozás terén.

A Hagyományos Kínai Orvostudomány nyugati társához hasonlóan az ismert és használatos gyógynövényeket egy komplex, nagy terjedelmű kiadványban, az ún. Kínai Materia Medica-ban tartja nyilván.

A Hagyományos Kínai Gyógyászat táplálkozástudományi ismeretei felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Természetszerűleg mentesek minden divathóborttól, értelmetlen és testpusztító diétától, azonban az elmélet pontosan és világosan megfogalmazza az egyes megbetegedések esetében szükséges gyógynövényeket, gyógynövényekből összeállítható ún. receptúrákat és étrendváltoztatást, illetve útmutatásokat ad az egészség személyre szabott megőrzéséhez.

Azok számára, akik tájékozottabbak a kínai gyógynövények terén, hasznos segítség lehet az a letölthető táblázat, mely abc sorrendben közel 1000 kínai gyógynövény latin megnevezését is tartalmazza. Ennek alapján különböző gyógynövény boltokban lehetőség van akár az itthoni beszerzésre is.